воскресенье, 13 марта 2016 г.

Роль церкви в об'єднанні України

Митрополит Андрей Шептицький 
"Роз'єднання українців за конфесійним принципом  доведе народ до повної руїни, якщо представники українських церков не знайдуть способу поєднання" (А. Шептицький)
У всі часи церква зверталася до домінуючих ціннісних орієнтацій народу. Віра стала могутнім консолідуючим чинником, носієм державницької ідеології, суспільної моралі та культурного прогресу українського народу.Релігійні гасла супроводжували, а подекуди й ініціювали докорінні зрушення у суспільстві, надаючи ідеологічного забарвлення національно-визвольним рухам, народним повстанням, соціальним і політичним змінам.
Чітко розуміючи це, Андрій Шептицький виступав за об'єднання церкви в Україні. Митрополит був переконаний, що для розбудови Рідної Хати(так він називав Батьківщину) необхідна повна єдність українців, в тому числі й релігійна, а тому від імені греко-католиків пропонував програму релігійного примирення. Щоб дати українському народу єдність, різні християнські Церкви в Україні мусять позбутися того духу розколу і ненависті, який приводить до того, що українець українцеві – ворог. Результатом церковного примирення може стати відновлення Київської митрополії й подальше піднесення київського престолу до достоїнства патріархату. А. Шептицький пропонував ідею канонічного підпорядкування Київському патріархові, обраному з православних, якщо той визнає владу Вселенського Архієрея.

У незалежній демократичній Україні настав новий період історії православної церкви, яка поступово стає на шлях відновлення, самостійності, втраченої ще в 1686 р., оновлюється у своїй соборності й соборноправності. Однак ще маємо тягар старих і нових міжцерковних проблем, в епіцентрі яких – розподіл на Українську православну церкву в єдності з Московським патріархатом, Українську православну церкву Київського патріархату, Українську автокефальну церкву та Українську греко-католицьку церкву.

Я вважаю, що це питання надзвичайно важливе й актуальне сьогодні.Неможливо не говори про роль церкви у суспільному житті нації, адже без вирішення релігійних проблем українське суспільство не може рухатися до побудови правової демократичної держави і громадянського суспільства, необхідними атрибутами якого є національний розквіт і гуманізм. Неможливо досягти єдності між людьми, якщо представники церкви, яка відіграє важливу,а іноді ключову роль у їхньому житті, не дійшли згоди між собою. 
Ось чому зараз одним із напрямків діяльності уряду є пошук шляхів об'єднання і створення єдиної помісної церкви. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий